Zbog loših vremenskih uvjeta nije zasijano 30 posto površina

Na području općine Bosanski Šamac, zbog loših vremenskih uvjeta, nije zasijano 30 posto poljoprivrednih površina planiranih proljetnom sjetvom, prvenstveno sojom i kukuruzom.

Poljoprivrednici su ove godine počeli sjetvu kukuruza nešto ranije, krajem marta, jer su vremenski uvjeti to dozvoljavali, iako je optimalno vrijeme za sjetvu ove poljoprivredne kulture od 10. do 30 aprila.

Situacija nije zadovoljavajuća s obzirom na obilne kiše, veliku vlažnost zemljišta i nisku temperaturu istakli su iz ove općine, a preostale površine bit će zasijane kada to dozvole vremenski uvjeti.

– Rana sjetva kukuruza ima nekih prednosti jer osigurava klijanje i nicanje, te bolje korištenje vlage, ranije metličenje, svilanje, cvjetanje i oplodnju. Zbog niske temperature i povećane vlažnosti zemljišta, kao u proteklom periodu, dolazi do dugotrajnog klijanja i nicanja, pa se može desiti da se neke površine moraju preorati i presijavati – izjavio je stručni saradnik za poljoprivredu u Općini Šamac Velibor Đokić.

On je naveo i da se pšenica, kojom je zasijano 2.850 hektara, nalazi u fazi klasanja.

– Potrebno je poslije obilnih kiša, kada vremenski uvjeti budu dozvoljavali, izvršiti zaštitu fungicidima i insekticidima – rekao je Đokić.

Inače, na području ove općine, planom proljetne sjetve za ovu godinu, zasijano je oko 5.000 hektara kukuruzom i 110 hektara kukuruzom za silažu. Suncokret i uljana repica zasijani su na po 25 hektara, soja na 330 hektara, te duhan na 250 hektara prenosi Avaz.

“Pronašla je mjesto gdje ništa ne boli”: Pismo tetke djevojčice iz “autobusa smrti”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79