Zbog nepromišljenih odluka političara u TK ugrožena isplata plaća ljekara na UKC

Dijelu zdravstvenih radnika UKC Tuzla danas su, umjesto plaća, isplaćene samo naknade za topli obrok i prevoz.

Posljedica je to izmjena izmjena i dopuna Zakona o plaćama i naknadama izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u organima zakonodavne i izvršne vlasti Tuzlanskog kantona, koje je Skupština TK usvojila prije desetak dana.

Spornim izmjenama plaće ljekara limitirane su na način da ne mogu prelaziti iznose mjesečnih naknada ministara.

Sporne izmjene

– Najviši iznos neto plaće, bez minulog rada, direktora, drugih rukovodilaca i drugih zaposlenika javnih preduzeća, javnih ustanova i drugih javnih službi čiji je osnivač Kanton ilili se pretežno finansiraju iz budžeta Kantona ili kantonalnog vanbudžetskog fonda, ne može prelaziti iznos neto plaće koja je u skladu sa ovim zakonom utvrđena ministru – navedeno je u spornim izmjenama, koje su usvojene bez analize njihovih posljedica.

Reagirao je i Sindikat doktora medicine i stomatologa na UKC, nakon čega će Skupština TK održati hitnu subotnju sjednicu i isti zakon promijeniti po drugi put. Sjednica je zakazana za sutra u 17 sati.

Vlada TK danas je usvojila nove izmjene i uputila ih u proceduru.

– Stupanje na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funckija i savjetnika u organima zakonodavne i izvršne vlasti Tuzlanskog kantona („Službene novine Tuzlanskog kantona“ broj: 7/24) prozrokovalo je poteškoće u obračunima plaća i naknada za zaposlenike visoke stručne spreme zdravstvenog smjera u zdravstvenim ustanovama, kao i akademsko osoblje JU Univerziteta u Tuzli, obzirom da navedni zakon nije usaglašen sa odredbama propisa na snazi, kao i kolektivnih ugovora kojima se uređuju plaće i naknade navedene kategorije zaposlenika – navodi se u obrazloženju.

Uočen propust

Predsjednica podružnice Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologa na UKC prof. dr. Elvira Konjić pojašnjava da su se posljedice izmjena zakona od 29 aprila odrazila na dijelu ljekara koji mnogo rade, imaju po nekoliko dežura i krvavo zarade svoju platu.

– Propust je uočen i riješili smo problem. Sporni amandman izglasan 29. aprila stavlja se van snage. Sad treba da prođe zakonska procedura, mora se odluka objaviti u Službenim novinama i isplate će ići kako treba da idu.

Dok ne prođe ta procedura morali smo da napravimo neke kompromise. Jednom dijelu uposlenika su isplaćeni topli obroci i prevoz – kazala je za “Avaz” profesorica Konjić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79