Zdravlje i ponašanje nastavnika ne kontroliše niko: Nastavnica Meliha dva puta dolazi pijana na posao

Zdravlje i ponašanje nastavnika ne kontroliše niko

Ista psihologinja dva puta dolazi pijana na posao

Crna Hronika saznaje da je psihologinja Meliha Hasičić koja je jučer pokazala izuzetno drsko, bahato, neprihvatljivo ponašanje, a uz to bila pod utjecajem alkohola u OŠ “Fatima Gunić” ista profesorica koja je i prošle godine u decembru krenula na posao u Gimnaziju Obala u vidno pripitom stanju, a nagađalo se da je bila i pod utjecajem narkotika. Strašno je saznanje da se takvi profesori zatvaraju u učionice sa djecom, provode vrijeme s njima, a niko ne zna ko su, kako su i čemu će ih takav kadar naučiti.

Ko nam to uči i obrazuje djecu: Pijane nastavnice, optuženi i osumnjičeni pedofili!?

Postavlja se pitanje i da je nastavnik tjelesnog odgoja koji je pravomoćno osuđen zbog pedofilije i vratio se na posao u OŠ Grbavica I samo promijenio školu da li bi iko znao o kome je riječ ili bi nastavio raditi. Nešto ranije, Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja je objasnio da je problem u Pravilniku o zapošljavanju.

– Pravilnik je donijela ministrica Naida Hota-Muminović. Navedeni pravilnik ne omogućava prijem najboljih kandidata niti daje mogućnost da se iz konkursne procedure eliminišu kandidati koji ne bi smjeli raditi sa učenicima. Ako svemu ovome dodamo činjenicu da godinama u Kantonu Sarajevo imamo situaciju u kojoj su sistematski i ljekarski pregledi samo formalizam, te da se ne poštuju zakonske odredbe, prije svega odredba da radnici u obrazovanju moraju imati detaljno psihološko testiranje, postaje jasno da u obrazovnom sistemu postoje radnici koji ne bi smjeli imati kontakt sa učenicima, rekao je Sivro.

Profesori koji čestito, pošteno, vrijedno rade svoj posao su razočarani dešavanjima u obrazovanju posljednjih godina, zapošljavanjem, reformama, kurikulumima, udžbenicima, a niko ih nizašta ne pita.

– Kako se može desiti da osoba koja je već jednom pokazala nedolično ponašanje u Gimnaziji Obala nastavi biti konkurent na konkursima u školama?

Već je jednom u alkoholiziranom stanju ugrozila našu djecu, srednjoškolce, a sada u još osjetljivijoj populaciji nastavlja “biti podrška” djeci u osnovnoj školi. Postoji li odgovor zašto se ova osoba i situacija nije spriječila, pita jedna nastavnica koja je ogorčena stanjem u obrazovanju.

I zaista kod nas se reaguješ tek kada se nešto desi, a do tada se organizovao skrivaju svi znaci problema, od dječjeg samopovređivanja, depresija, međuvršnjačkog nasilja do nastavnika koji ni u kom slučaju ne bi smjeli imati doticaj sa djecom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79