Zelene beretke: Ako ste bili vojnik, nemate političku partiju iza sebe – možete trunuti u srbijanskom zatvoru koliko hoćete

Danas se navršava 30 godina od napada na kolonu JNA u sarajevskoj ulici Dobrovoljačka. Nakon što su se sat vremena ranije okupile u spomen ovog datuma pripadnici Zelenih beretki, u 11 sati je stigla delegacija Narodne skupštine RS.

Zelene Beretke: Nismo išli nigdje ubijati bilo čiju djecu, branili smo svoj grad i državu

Oni su poručili kako nisu otišli ni na Pale ni u Beograd već su “branili svoj prag”.

“Pozivam ponovo političke stranke da prekinu sve odnose sa Srbijom, posebno u vrijeme kada Srbija ima tenzije da napadne BiH ponovo, jer ne kupuju džaba velika naoružanja. Ne može nijedna država nam suditi osim naše.

Ne mogu se dešavati ovakva suđenja – da imamo kojoj stranci pripada koji tužilac. Čekali smo pravdu, nema je. Pravda će se slomiti nama na leđima. E neće“, glasila je jedna od poruka Zelenih beretki danas.

 

 

Optužnica

 

Mnogi smatraju da ne postoji događaj iz perioda agresije na našu zemlju, koji je pored mnogo različitih instanci dobio tužilački i sudski epilog koji je uvijek bio isti: ne postoji krivična odgovornost vojnog i političkog rukovodstva Republike BiH, a kolona vozila JNA je predstavljala “legitiman vojni cilj”.

Bivši vojnik JNA: Bio sam zarobljen, a sinoć sam na Čaršiji jeo ćevape

Uprkos tome, Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv 11 osoba zbog sumnje da su počinili ratne zločine nad pripadnicima Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu početkom maja 1992. godine.

Optuženi su:

1. Ganić Ejup, rođen 1946. godine
2. Backović Zaim, rođen 1954. godine
3. Bahto Hamid, rođen 1961. godine,
4. Efendić Hasan, rođen 1934. godine
5. Muslimović Fikret, rođen 1948. godine
6. Pušina Jusuf, rođen 1949. godine
7. Alispahić Bakir, rođen 1956. godine
8. Bezdrob Enes, rođen 1961. godine
9. Dahić Ismet, rođen 1954. godine
10. Žiško Mahir, rođen 1971. godine

“Optuženi se terete da su u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa svojim podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga UN-a, te nisu spriječili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, propustili da kazne izvršitelje ubistava i ranjavanja, mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, nisu spriječili ni kaznili izvršitelje, kao i pomagali počiniteljima nakon izvršenog zločina”, saopćeno je.

Optužnica Tužilaštva BiH odnosi se na događaje od 3. maja 1992. godine, a prikupljeni su dokazi koji se odnose na stradanje osam ubijenih žrtava sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, zarobljavanje više desetina vojnika i civila koji su mučeni i zlostavljani.

Tužilaštvo BiH zajedno sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu-SIPA, kao i MUP-om RS, provelo je temeljitu istragu u okviru koje je saslušano više stotina svjedoka navedenog događaja, među kojima i preživjeli vojnici i civili, predstavnici porodica ubijenih i ranjenih žrtava, kao i veliki broj sudionika događaja.

Uz optužnicu, predloženo je saslušanje 277 svjedoka, kao i više vještaka, a priloženo je više od 500 materijalnih dokaza kojima se potkrepljuju navodi optužnice.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79