Zemina Suljanović iz Velike Kladuše: “Rođaci su silovali moju gluvonijemu majku. Rodila se ja”

Zemina Suljanović iz Velike Kladuše otvorila je dušu i rekla kako ju je njena teška sudbina navela da knjigom “Tkaljo moja tiha” obznani bolnu priču koju je sa sobom na onaj svijet odnijela njena biološka majka.

Istakla je da je u knjizi objasnila kako je jedno dijete raslo i saznavalo istinu, te je nakon 45 godina progovorilo o teškoj sudbini svoje majke.

– Rođena sam iz incesta, odnosno kao plod silovanja 15-godišnje gluvonijeme djevojke, koja je silovana od svojih rođaka i koja je sve do svoje smrti žudila da još jednom vidi dijete koje joj je po rođenju oteto i dato na usvajanje – rekla je za ona.

Potresna sudbina: Imena silovatelja gluhonijema Ferida odnijela u mezar, kćerka Zemina ne da istini pod zemlju

– Knjiga je podstrek svim ženama koje su doživjele sličnu sudbinu. Kažu da je pravda spora, ali dostižna, što dokazujem tako što sam, nakon 45 godina, odlučila da progovorim. Zbog one rečenice: ‘Šta će reći ljudi i sramota je’, nanijelo se toliko bola – rekla je Suljanović.

Objasnila je da je objavila knjigu kako bi ispričala priču o biološkoj majci i time olakšala njenu dušu, ali i vlastitu patnju.

– Progovorila sam umjesto svoje gluvonijeme mame Feride. Knjiga ‘Tkaljo moja tiha’ je moje veliko olakšanje. Htjela sam da osvijestim sve krivce, i tako je i bilo. Nakon promocije, poslije objava raznih medija, neki su padali u nesvijest, neki su i u hitnu službu odvezeni, neki su mi i na kućna vrata došli da mole za oprost, da se pravdaju da nisu krivi, prebacuju krivicu na drugog – kazala je ona.
“Zatvor nije ništa naspram moje knjige”

Dodala je da krivcima za nesreću svoje majke, a i nje same veći “šamar” u životu nije mogla zadati.

– Mislim da zatvor u to vrijeme nije ništa naspram ove moje knjige koja im je došla u njihovim zrelim godinama, kada i život zrelije shvataju. Nisam osvetnik. Učena sam da to i ne budem – istakla je Suljanović.
Zahvalna drugoj majci

U knjizi “Tkaljo moja tiha” zahvalila je svojoj drugoj majci Hanki i ocu Šahidu što su joj pružili svu ljubav, njihovoj djeci, koja su joj danas sestre i braća.

– Mogu slobodno reći, iako mi nisu ni rod ni pomozi Bog, primili su me u svoj dom od moja dva i po mjeseca uzrasta – navela je Suljanović.

Istakla je kako je sretna i ponosna na sebe, na svoju porodicu, na jednu Zeminu iz malog, ali u srcu velikog grada Velike Kladuše, na svoje dvije mame i zahvalna dragom Bogu za svu hrabrost, piše Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79