Žene iz Stjepan Polja: Prodaju domaće proizvode da bi zaradile za odlazak u Istanbul

Gračaničko naselje Stjepan Polje poznato je po brojnim fabrikama i uspješnim poduzetnicima, ali i po Omladinskom kulturnom centru „Bosna art“ koje uspješno radi 13 godina.

Pri ovom centru prije šest godina formirana je i Sekcija žena u kojoj se nalazi trideset aktivnih članica. I pored stalnih kućnih poslova, ove žene, kako kaže predsjednica Hafiza Mehanović, nađu vremena za rad u Udruženju.

Ove jeseni žene Stjepan Polja proizvele su više od 30 kilograma tarhane, više od 35 kilograma pekmeza od domaćih jabuka, desetine tegli džema, svega za zimnicu. Same beru jabuke, kruške i ostalo povrće pa u posebno uređenoj prostoriji u Domu kulture organiziraju proizvodnju svega što će moći prodati.

– U svom selu sami ubiremo plodove, a sve je ove godine rodilo, pa proizvodimo domaću hranu. Kupimo tegle, na njih nalijepimo etikete, neka sve bude kao da je izašlo iz fabrike, a sve je zdravo i domaće. To ćemo prodati pa sebi osigurati sredstva za ekskurziju. Nas 34 putujemo 21. oktobra u Istanbul, hoćemo na ovaj način da obilježimo uspješnu godinu – kaže Mehanović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79