22 osobe lišene slobode u Sarajevu: Među njima šef specijalne policije FUP-a i direktor FUP-a

U akciji koju provode MUP Kantona Sarajevo po nalogu Tužilaštva BiH privedeni su Mustafa Selmanović, šef Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije i biznismen Gordan Memija.

U prostorije MUP-a KS na ispitivanje priveden je i Vahidin Munjić v.d. direktor FUP-a.

Riječ je o akciji u kojoj su se hapsile osobe povezane sa narkokartelom Edina Gačanina “Tito i Dino”. Do 12 sati privedene su 22 osobe.

Hoffmann ostao jedini kandidat za direktora FUP-a: Oslobođen disciplinske odgovornosti

Navedene aktivnosti provode se po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela „Organizovani kriminal“ u vezi sa krivičnim djelima „Pranje novca“, „Neovlašteni promet opojnim drogama“, i „Primanje dara i drugih oblika koristi“ i „Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja“propisana Karivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Operativna akcija rezultat je zajedničkog rada SIPA-e sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Obavještajno bezbjednosnom agencijom BiH a podršku na terenu pružaju Ministarstvo unutrašnjih poslova ZDK i HNK.

Dio privedenih bit će ispitivan u prostorijama MUP-a KS, a dio u prostorijama SIPA-e. Ova akcija provodi se u Sarajevu, Mostaru i Zenici.

Šta znamo o akciji Black Tie 2? Imali su SKY, trgovali narkoticima i prali novac, pratio ih FBI i Europol

Aktivnosti lišenja slobode i pretresa, vrše se na više desetina lokacija, a meta akcije je više osumnjičenih fizičkih i pravnih osoba, a među uhapšenim su i visoki dužnosnici policijskih agencija i institucija za provođenje zakona. U okviru predmeta prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija, saopćeno je ranije Tužilaštva BiH.

Saznaje se i kako su osumnjičeni bili praćeni i od strane FBI, Europola i DEA-e, a kako je Crna Hronika već pisala, neki od osumnjičenih su imali i SKY aplikaciju.

Ko je priveden u akciji Black Tie 2?

Iako još uvijek nema zvaničnih informacija, prema nezvaničnim informacijama privedeni su visokorangirani pripadnici FUP-a, direktori, biznismeni, specijalci.

Među imenima koja se ističu su i v.d. direktora FUP-a Vahidin Munjić, šef Specijalne policijske jedinice FUP-a Mustafa Selmanović, sarajevski biznismen Gordan Memija.

Pored njih, privedeni su i sadašnji i bivši specijalci FUP-a koji su radili za Edina Gačanina.

Riječ je o Emiru Druškiću, Adinu Ćatiću, Senadu Kadiću, Draženu Čoboviću i Ibri Miladinu.

Policija u Zenici pretresa prostorije Aide Halać, zastupnice BHI Kasumović Fuad stranke.

Akcija još uvijek traje, a prema zadnjim informacijama pretresaju se i prostorije FUP-a.

Na fotografijama sa lijeve na desnu stranu su: Dražen Čobović i Gordan Memija, Mustafa Selmanović, Vahidin Munjić, Emir Druškić, Senad Kadić, Ibro Miladin i Edin Gačanin

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79