46 inficiranih HIV-om

U toku ove godine, Crna Gora bilježi porast broja HIV infekcija, s ukupno 46 novoregistrovanih slučajeva, saopćeno je iz Instituta za javno zdravlje. Alarmantno je što je kod više od trećine zaraženih infekcija dijagnosticirano u kasnijem stadijumu bolesti.

Institut ističe da je, prema epidemiološkim modelima, stvarni broj osoba koje žive sa HIV-om u Crnoj Gori oko 400, a više od petine zaraženih nije dijagnosticirano, odnosno, nisu svjesni svog HIV statusa.

Najveći broj HIV infekcija, čak 77%, dijagnosticira se u uzrastu od 20 do 39 godina, s izraženom većinom muškaraca među zaraženima. Podaci pokazuju da je Podgorica sa 44% registrovanih slučajeva najpogođenija, dok je primorska regija zabilježila 37% infekcija.

Institut upozorava na činjenicu da je najčešći put prenosa infekcije nezaštićeni seksualni odnos, što je slučaj u 86% registriranih slučajeva. S obzirom na ove zabrinjavajuće podatke, naglašava se važnost prevencije, testiranja i edukacije o HIV-u i AIDS-u, kako bi se smanjio broj novih infekcija i pružila podrška zaraženim osobama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79