Istraga Kantonalnog ureda za borbu protiv korupcije otkriva nepravilnosti u konkursu bihaćkog Doma zdravlja

Istraga Kantonalnog ureda za borbu protiv korupcije otkriva nepravilnosti u konkursu bihaćkog Doma zdravlja


Kantonalni ured za borbu protiv korupcije Unsko-sanskog kantona (Ured) objavio je izvještaj povodom afere “Konkurs” koja je prošle godine potresla bihaćki Dom zdravlja. Istraga je otkrila nepravilnosti u procesu bodovanja kandidata, što je izazvalo sumnje u transparentnost i regularnost konkursne procedure.

U izvještaju se navodi da su prilikom pregleda testova kandidatkinja Mizić Arijane, Vojić Senite i Ćatić Adine, otkrivene prepravke na testu kandidatkinje Mizić Arijane. Konkretno, kod pitanja broj 7. uočeno je da je prvobitni odgovor pod “d)” prekrižen, a zaokružen odgovor pod “a)”. Pored toga, uočeno je da je prvobitno dodijeljen 0 bodova za ovo pitanje, dok je ukupan broj bodova bio označen sa 8.

Međutim, kasnije su vršene prepravke, te je kod pitanja broj 7. prekriženih 0 bodova zamijenjeno sa 1 bod, a ukupan broj bodova je promijenjen sa 8 na 9. Kod testova preostalih kandidatkinja Vojić Senite i Ćatić Adine nisu uočene prepravke prilikom vizuelnog pregleda.

Nadležne ne zanima konkurs kojeg je nezakonito poništila SDA direktorica

Kantonalni ured za borbu protiv korupcije dalje u svom dokumentu poslanom na Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona, navodi da je iz dostavljene dokumentacije ZU Dom zdravlja Bihać utvrđeno da se direktoru ustanove (u to vrijeme v.d. direktora je bila Jasmina Kajtazović iz SDA) pisanim aktom obratio i šef Službe za opšte, pravne i kadrovske poslove, koji je sačinio akt naslovljen kao Prijava nepravilnosti u vezi provođenja javnog oglasa za prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme.

U pomenutom aktu se, između ostalog, navodi: “…Također ste Vi u prostorijama Uprave, kao i ja, od strane predsjednika i članova navedene Komisije usmeno upoznati da su se desile određene ‘greške’ i prilikom ocjenjivanja pismenih ispita onih kandidata koji su predali potpune i blagovremene prijave (3 kandidata), gdje je Komisija ocijenila, zatim obavijestila (2) kandidata sa istim brojem bodova (oba su imala po 9 bodova) da pristupe usmenom ispitu dana 27.7.2023. godine, da bi se naknadno uočilo da jedno pitanje nije pravilno ocijenjeno, što bi napravilo razliku kod bodova gore navedenih kandidata (jedan od kandidata bi imao ukupno 10 bodova, dok drugi 9)…”

Afera u Domu zdravlja Bihać: “Direktorica poništila konkurs kada nije prošla “njena” osoba”

Na traženje direktora ustanove, Komisija je dana 25.7.2023. godine dostavila izjašnjenje/odgovor u kojem, između ostalog, navodi da je: “…test za dva kandidata pogrešno ocijenjen, to jeste da je jedan kandidat trebao imati jedan bod više, a drugi kandidat jedan bod manje, što je dovelo do situacije da su oba kandidata imala isti broj bodova…”

Nakon dostavljenih obavijesti o uočenim nepravilnostima, direktor ustanove (Jasmina Kajtazović iz SDA Bihać) donijela je Odluku br. 4507/23 od 27.7.2023. godine i poništila javni oglas, bez da je navela razloge za donošenje takve odluke. Iz dostavljene dokumentacije neosporno je utvrđeno da je direktor ustanove donijela odluku o poništenju javnog oglasa suprotno odredbi člana 16. Uredbe o postupku prijema u radni odnos, navodi se u istrazi Kantonalnog ureda za borbu protiv korupcije Unsko-sanskog kantona.

Ovaj slučaj izazvao je veliku pažnju javnosti i dodatno potakao sumnje u transparentnost i nepristrasnost konkursnih procedura u javnim institucijama. Građani Unsko-sanskog kantona očekuju daljnje korake nadležnih organa kako bi se osigurala pravednost i transparentnost u zapošljavanju.

Mediji će nastaviti pratiti ovaj slučaj i izvještavati javnost o svim novim saznanjima i eventualnim mjerama koje će biti poduzete.

Zbog naštimanih konkursa ZU Dom zdravlja Bihać narušen kredibilitet: “Ombudsman osuđuje nepravilnosti”


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija