Ambasada SAD u BiH: Sankcije osobama na crnoj listi ostaju na snazi

Sankcije za osobe koje su bile na listi Sjedinjenih Američkih Država ostaju na snazi, navodi se u odgovoru Ambasade SAD u Bosni i Hercegovini za Radio Slobodna Evropa (RSE), nakon što je američki predsjednik Joe Biden proširio 8. juna opseg vanrednih mjera za države Zapadnog Balkana proglašenih odlukom iz 2001. godine, kao i kriterije za uvođenje američkih sankcija.

Biden izdao naredbu: Kaznit ćemo sve koji ugrožavaju stabilnost Balkana, evo ko je na meti

Iz Ambasade SAD-a u BiH se ističe kako je ažuriranje zasnovano na želji da se unaprijedi režim sankcija kako bi se u obzir uzeli važni događaji na regionalnom nivou, poput Prespanskog sporazuma iz 2018. godine, te Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove.

“Da bi se na najbolji način djelovalo protiv regionalno raširene mreže korupcije, nova Izvršna naredba (E.O.) eksplicitno definiše da region Zapadnog Balkana uključuje teritorij bivše SFRJ i Republike Albanije”, navodi se u pisanom odgovoru za RSE.

Ko je sve iz BiH na crnoj listi Amerike?

Dodaju kako je predsjednik SAD potpisao novu Izvršnu naredbu kojom se dopunjava i unapređuje postojeći okvir nacionalne vanredne situacije definisan Izvršnom naredbom od 26. juna 2001. godine i Izvršnom naredbom od 28. maja 2003. godine, koje se odnose na Zapadni Balkan, te proširuju kriteriji za uvrštavanje na listu za sankcije.

Na crnoj listi SAD iz BiH se nalaze Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Nikola Špirić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH i Amir Zukić, bivši generalni sekretar Stranke demokratske akcije.

Dodiku su sankcije uvedene 2017. godine zbog nepoštivanja odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o zabrani organizovanja referenduma.

Nikola Špirić stavljen je na crnu listu Sjedinjenih Država 2018. godine zbog umiješanosti u značajnu korupciju. Amir Zukić također se nalazi na crnoj listi SAD zbog koruptivnih radnji.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79