Azra Šabanović: Do 7. marta sam bila u Beogradu. Za potjernicu sam saznala tek kada je policija došla po mene

Pred sutkinjom Suda BiH Senom Uzunović danas je održano ročište u ekstradicionom postupku koji je pokrenut nakon lišenja slobode Azre Šabanović, za kojom je Interpol Beograd raspisao potjernicu zbog pomaganja i podsticanja u teškom ubistvu. Za ovo krivično djelo, navela je sutkinja Uzunović, u Srbiji se može izreći kazna u trajanju od 40 godina.

Srpski mediji: Ovo je šema po kojoj je radila Azra Šabanović

Studentica Azra Šabanović iz Brčkog lišena je slobode u Studentskom domu Bjelave u Sarajevu. Pravosuđe Srbije je potražuje zbog pomaganja u ubistvu Ranka Radoševića (54) zvanog Ranko Eskobar, 9. marta ove godine u beogradskom naselju Rušanj.

Na početku pretresa Uzunović je upitala Šabanović je li krajem februara do marta bila u Srbiji, djevojka je odgovorila:

“Jesam, do 7. marta sam bila u Beogradu – kazala je Šabanović, te potvrdila da je saznala da je za njom raspisana potjernica tek kad je policija u Sarajevu došla po nju na Bjelave.

Advokat Samir Kočo, koji zastupa Šabanović, rekao je da odbrana traži da predmet ide u redovnu proceduru. S obzirom na ovo izjašnjenje, od pravosudnih organa Srbije bit će zatraženo da podnesu zahtjev za ekstradiciju sa svom potrebnom dokumentacijom, piše Avaz.

Kako je po potjernici zatraženo da se Šabanović izrekne zadržavanje, to će sutkinja naknadno odlučiti hoće li studentica zadržavanje od 18 dana provesti u zatvoru ili u kućnom pritvoru pod mjerama zabrane.

Azra Šabanović i Marko Pjanović su bili u vezi. Kakve veze imaju sa ubicama Ranka Eskobara?

“Ona je vanredni student, upisala je magistarski, ima dvije adrese, u Brčkom i u Studentskom domu na Bjelavama, gdje je i nađena. I sama je rekla da je boravila u Beogradu, ali vidjet ćemo pod kojim okolnostima. Do dostavljanja zahtjeva za izručenje predlažemo da se pusti i odredi joj se ili kućni pritvor ili mjere zabrane. Azra je dijete nepovezano bilo s čim i nema namjeru bježati. Ona se nije krila”, kazao je advokat Kočo.

Po ugovoru o međunarodnom o izručenju vlastitih državljana, Šabanović bi mogla biti izručena Srbiji.

Advokat Damir Kočo je nakon ročišta izjavio da je pisanje medija u Srbiji o Azri Šabanović tendenciozno.

“Smatramo da žuta štampa u Srbiji, ne potkrepljujući činjenicama, kod javnosti već stvara krivu sliku, tako da je potraživana državljanka BiH već presuđena. Iz svih tekstova žute štampe u Srbiji javnost može donijeti krive zaključke, a podsjećamo da presumpcija nevinosti važi svuda i objave medija bi trebale biti objektivne”, kazao je Kočo.

Kriminalci imaju nove metode rada. Angažuju i studentice. Među njima i zloglasna Azra iz BiH

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79