Članica CIK-a tražila da se istraži “govor mržnje” u Raminom spotu

Centralna izborna komisija BiH je pokrenula postupak po službenoj dužnosti protiv stranke Snaga naroda zbog istoimene pjesme objavljene prije nekoliko dana, a sada bi ovaj postupak mogao biti i dopunjen.

Kako je rečeno na današnjoj sjednici CIK-a, traženo je da se dostavi izjašnjenje od ove stranke o tome da li je riječ o korištenju “govora mržnje s obzirom da su u spotu korištene zastave koje nisu državne te je isticano oružje”.

Tačnije, ovo je tražila članica CIK-a Vanja Bjelica Prutina.”Da nisam znala kada je ta pjesma objavljena, mislila bih da potiče iz ratnog perioda. Smatram da korištenje takvih sadržaja nekoliko mjeseci prije izbora apsolutno nije prihvatljivo. Ukoliko to prođe nekažnjeno, možemo očekivati da svi predsjednici političkih stranaka snimaju sadržaje u vojnim uniformama, da se tu pojavljuju neka istaknuta lica iz ratnog perioda…”, rekla je Bjelica Prutina.

Predsjednica Centralne izborne komisije BiH Irena Hadžiabdić je rekla kako su već stigli zahtjevi da se dopuni izjašnjenje zbog nekih okolnosti u vezi ove pjesme te će se, u skladu s tim, uvrstiti i ovaj zahtjev.

U spotu se pojavljuje predsjednik stranke Ramo Isak, zastupnik u Parlamentu Federacije BiH Arnel Isak i direktor Kazneno-popravnog zavoda Zenica Rusmir Isak, kao i Naser Orić i Sefer Halilović.

Ako CIK u svojoj istrazi dokaže da je Snaga naroda kršila Pravilnik o medijskom predstavljanju i javnom oglašavanju političkih subjekata u izbornom periodu, stranku će čekati novčana kazna piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79