Da li je JU Dom Zdravlja KS manipulisala konkursima za prijem ljekara?

U novom obratu, Javna ustanova Dom zdravlja Kantona Sarajevo suočava se s ozbiljnim optužbama zbog sumnjivih postupaka prilikom zapošljavanja 21-og ljekara porodične medicine.

Nakon gotovo dvomjesečne tišine, kandidati su iznenada stavljeni pred nepravedne prepreke u konkursnom procesu piše Crna-Hronika.

Konkurs  (link u prilogu) za posao objavljen je 26.12.2023, a kandidati su ostali u mraku bez ikakvih informacija o sudbini svojih prijava ili kriterijima za usmeni i pismeni ispit.

Javni oglas pogledajte ovdje

Paralelno s tim, konkurs (link u prilogu),  za prijem 10 ljekara na neodređeno vrijeme u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS raspisan je 01.02.2024. godine, a kandidati su obaviješteni o valjanosti dokumentacije 14.02.2024. u pisanom obliku na kućnu adresu poštom, te su kandidati koji zadovoljavaju uvjete upućeni da se jave na pismeni i usmeni ispit dana 22.02.2024. godine u 8 sati na pismeni ispit, te 9 sati na usmeni ispit u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS respektivno.

Hitna javni oglas

Sumnjive radnje dosegle su vrhunac kada je JU DZ Kantona Sarajevo, dana 19.02.2024., neugledno objavila informaciju (link I screenshot u prilogu) na svojoj zvaničnoj web stranici. Ova objava nije bila jasno istaknuta kao zvanična obavijest, već je bila skrivena u pod-linku od prethodne obavijesti od 26.12.2023. godine. U toj objavi se saznaje da će pismeni test u toj ustanovi biti održan istog dana i istog sata, počevši u 09:00h, što je istovremeno sa zakazanim testom u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS.

Raspored polaganja pismenog ispita

Ovom zloupotrebom, JU DZ Kantona Sarajevo doslovno je zaključala vrata oba ispita pred kandidatima koji su hrabro aplicirali na oba konkursa. Postavlja se ključno pitanje – da li je ova institucija svjesno eliminisala neželjene kandidate ovim sumnjivim potezom, nakon dva mjeseca neizvjesnosti?

Ovaj potez, blago rečeno, grubo je uskraćivanje prava učešća u konkursnoj proceduri onima koji su se sa relevantnim materijalnim dokazima, stručnostima i prijavama odvažili aplicirati na oba konkursa, a to pravo im je potpuno garantovano zakonom.

U svjetlu ovakvih manipulacija, neizbježno se nameće ozbiljno pitanje transparentnosti i poštene igre u konkursnom procesu. Ove šokantne informacije, isčupane iz zamršenih web stranica institucija, ne samo da bacaju sumnju među kandidatima, već i šire javno nezadovoljstvo u vezi integriteta i jednakih šansi u zapošljavanju.

Na kraju, goruće pitanje ne ostavlja mnogo prostora za tumačenje – koliko još mladih i izuzetno kompetentnih ljekara, sa sjajnim preporukama i iskustvom, mora napustiti domovinu zbog ovakvih manipulacija i nepravilnosti?

Ovim putem apelujemo na nadležne organe i vlasti da pažljivo prate ovu situaciju, istraže sve navedene nepravilnosti i osiguraju da pravda prevlada.

Građani zaslužuju konkursne procese koji su transparentni, pošteni i u skladu sa zakonima, kako bi mladi, taletovani ljekari ostajali u zemlji i doprinijeli boljem zdravstvenom sistemu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79