Dugovi u javnim preduzećima u BiH osam milijardi KM

Stalni predstavnik MMF-a u BiH Francisko Parodi istakao je da finansijsko stanje u tim firmama nije dobro, da su dugovanja u tim javnim preduzećima oko osam milijardi KM te da je potrebno da funkcionišu mnogo bolje.

Izvještaj Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pokazuje da u Bosni i Hercegovini ima oko 500 javnih preduzeća koja zapošljavaju oko 80.000 radnika, te da i pored ogromne imovine sa kojom raspolažu, ne doprinose dovoljno ekonomiji zemlje.

Stalni predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi istakao je da finansijsko stanje u tim firmama nije dobro, da su dugovanja u tim javnim preduzećima oko osam milijardi KM te da je potrebno da funkcionišu mnogo bolje.

– Nemamo profitabilnost javnog sektora, imaju velika zaduženja i mnoga od njih ne uspjevaju da izmire kratkoročne obaveze. Taj sektor bi mogao da funkcioniše mnogo bolje – rekao je Parodi novinarima u Banjoj Luci, gdje je prezentiran MMF-ov izvještaj o radu u državnim preduzećima – Rezultati i upravnjanje.

Istakao je i da se vlade ne ponašaju kao dobri vlasnici te da postoji mnogo toga što treba da urade da unaprijede njihov rad.

-Traži se veći nivo javnosti rada i odgovornosti u javnom sektoru – kazao je stalni predstavnik MMF-a u BiH, ističući da se tokom istraživanja pokazalo da ni same vlade nisu znale šta je sve u njihovom vlasništvu.

Iz te finansijske institucije preporučuju da javna preduzeća treba da vode stručnjaci, bez obzira na političku pripadnost.

Prezentacija izvještaja MMF-a održana je u organizaciji Udruženja “Misli dobro” prenosi Fokus.

 

(ISPOVIJEST) “Hajde sad dođi mangupe, nabavio sam pištolj”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79