Fondacija lokalne demokratije reagovalo nakon video snimka na društvenim mrežama

Fondacija lokalne demokratije oglasila se saopštenjem zbog video klipa kojeg je snimila Bosanka u kojoj je ispričala svoju stranu priče kao i svoje životno iskustvo.

Njihovo saopštenje prenosimo u cijelosti:

Dana 08. 05.2024. godine u 20:48 h na Facebook profilu Crne- hronike objavili ste video naziva: „Tužna priča majke Belme….“ u kojem Belma govori o svom životnom iskustvu, nasilju koje je doživjela i borbi za svoje dijete.

U istom videu, Belma govori i o svom boravku u Sigurnoj kući u Sarajevu u kojoj su je, kako kaže: „vaspitači i vaspitačice tukli, te tjerali da pije tablete za živce“.

Ovim putem želimo naglasiti da ova konstatacija nije istinita, te da su iznesene laži, koje su direktno ugrozile rad Sigurne kuće u Kantonu Sarajevo, njene uposlenike, ali i ono najvažnije – SVE SADAŠNJE I BUDUĆE ŠTIĆENICE Sigurne kuće.

Belma jeste kratko boravila u Sigurnoj kući u Sarajevu, u trajanju od sedam dana, gdje joj je pružena sva potrebna pomoć i briga. Također, vlastitom inicijativom, zahtijevala je da se iz Sigurne kuće otpusti što je i učinjeno u koordinaciji sa Centrom za socijalni rad s kojim Sigurna kuća ima potpisan Prokol o saradnji, te je, i u ovom slučaju, ispoštovan protokol o prijemu i otpustu iz Sigurne kuće.

Tokom boravka u Sigurnoj kući, Belmino zdravlje, mentalna i psihička sigurnost ni u jednom trenutku nisu bili ugroženi, te je tretirana s poštovanjem kao i sve ostale korisnice Sigurne kuće. Također, Belma navodi da su je u Sigurnoj kući „tukli vaspitači i vaspitačice”. Napominjemo da u Sigurnoj kući sa korisnicama rade koordinatorice, stručno osbosobljene za rad sa ženama, djecom i djevojakama žrtvama nasilja, te da je ulazak muškaraca u Sigurnu kuću strogo zabranjen.

U Sigurnoj kući, korisnicama se pruža: fizička zaštita i sigurnost, psihoterapijski tretman, radno- okupaciona terapija, socijalno savjetovanje i podrška, pravna pomoć, medicinska asistencija, ali i ekonomsko osnaživanje za samostalan život.

S obzirom na sve izrečeno, te negativne komentare o radu Sigurne kuće, koje su objavili pratitelji Crne hronike, direktno su ugrožene sve žene, djevojke i djeca žrtve nasilja koje će, vjerujući u ove klevete, odustati od prijave nasilja i boravka u Sigurnoj kući. Ujedno su ohrabreni počinitelji nasilja da nastave zlostavljati žrtve, što, čemu sve češće svjedočimo, završi i femicidom.

Sigurna kuća u Kantonu Sarajevo, kao sklonište za žene, djecu i djevojke žrtve nasilja djeluje od 2000. godine i od tada, do danas kroz Sigurnu kuću prošlo je više od 2.500 žena, djece i djevojaka.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79