(FOTO) Bh. respiratori prošli prvo testiranje, donosimo rezultate mjerenja

Firma TMD Group iz Gradačca izradila je početkom aprila prvi respirator za pacijente sa problemima disajnih puteva proizviden u BiH. Na izradi respiratora radilo je četrdesetak inžinjera iz TDM Group, a Oslobođenje saznaje da su završena preliminarna mjerenja kvaliteta respiratora.

Tvorac prvog bh. respiratora najavljuje: „Rekao sam premijeru, dajte nam zadatak, za 3 mjeseca napravićemo naš helikopter“

 

Mjerenje je proveo Verlab d.o.o. iz Sarajeva, potvrdio je za naš portal Almir Badnjević, doktor nauka iz oblasti bioinžinjeringa.

– Mi smo od strane TND grupe iz Grdačca, koja proizvodi te respiratore pozvani da izvršimo mjerenja kako bi mogli da usaglase vrijednosti prije samog slanja na certifikacijsku kuću u Veliku Britaniju.Tako da smo mi izveli preliminarna mjerenja prije zvaničnih mjerenja u Velikoj Britaniji. Svi parametri su zadovoljavajući, dobili smo jako kvalitetne vrijednosti. Sada je potrebno sigurno godinu do dvije za kompletan postupak, odnosno da bi se dobio C znak i certifikat kako bi se prozivod našao na našem tržištu, kaže Badnjević.

image

Završena su preliminarna mjerenja prvih bh. respiratora

Adem Hanić, direktor ove firme, za Oslobođenje je pojasnio šta to znači.

-Mi smo završili ono što se tiče nas, i već dugo čekam ugovor da se potpiše, ugovor između jedne engleske laboratorije i naše firme i da to pošaljemo tamo da se uradi atest. Još uvijek čekamo potvrdu s njihove strane. U sve je uključen je i naš ambasador u Velikoj Britaniji. Verlabov test ne ne znači da se respiratori mogu koristiti, nego da smo na jako dobrom putu. Sad sve ovo mora neko certificirati i odobriti. Verlab je dao svoju ocjenu, provjerio sve potrebne parametre i rekao da su uredu, međutim, neko mora stati iza toga. Nakon toga mora uslijediti i kliničko testiranje. To ćemo najvjerovatnije dogovoriti sa UKC Tuzla da se i klinički ispita. Kliničko testiranje obično traje par godina, ali ja se nadam da će se ti rokovi moći skratiti u ovoj pandemiji. Jer mi nemamo šta više raditi, sad je samo stvar procedura i formalnosti. Kad dobijemo potrebne ateste i kad se završi kliničko testiranje mi smo odmah spremni krenuti u proizvodnju deset, dvadeset ili dvije stotine respiratora, zavisi od potražnje. Ove respiratore planiramo izvesti, jer za ozbiljnu proizvodnju je država BiH premala. Imamo namjeru da se bavimo ozbiljnim biznisom u tom pogledu. Razvijamo još i nekoliko drugih uređaja koji su jednostavniji, a to su ovi za kisik i za zrak, a kažu da su bili i potrebniji od respiratora i razvijamo sad i to. Naša ekipa stručnjaka nije stala i idemo sa novim proizvodima. Uskoro bismo mogli imati i prototipove tih uređaja, naglasio je Hanić za Oslobođenje.

(FOTO) Pogledajte kako izgleda respirator proizveden u BiH

U izradu respiratora bili uključeni anesteziolozi, pulmolozi i drugi stručnjaci sa UKC Tuzla, a krajnji cilj je bio proizvesti respirator koji bi kvalitetom i cijenom bio konkurentan uvoznim, te samimim tim i dostupniji zdravstvenim ustanovama u BiH.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79