Grlić Radman: Schmidt je poboljšao položaj Hrvata odlukom u izbornoj noći

Položaj hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini mnogo je bolji otkako je visoki predstavnik Christian Schmidt 2. oktobra deblokirao formiranje vlasti u BiH, kazao je u ponedjeljak hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.   

To je rezultiralo da se u kratkom roku formira vlada na državnoj i federalnoj razini, rekao je Radman novinarima nakon sjednice šireg predsjedništva HDZ-a.

– Položaj hrvatskog naroda od tada puno je bolji, premijerka je Hrvatica, Hrvati su zastupljeni na svim razinama i jedino što još treba promijeniti je član Predsjedništva BiH koji ne reflektira međunarodno pravo i Dejtonski sporazum jer nije izabran glasovima Hrvata – kazao je Radman dan prije zajedničke sjednice hrvatske vlade i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, prve nakon šest godina, prenosi Hina.

Grlić Radman očekuje da se na sutrašnjoj sjednici razgovara o svim temama u zajedničkom interesu i da se za ona pitanja koja se ovog trenutka ne mogu riješiti utvrdi dinamika rješavanja.

Izmjena Izbornog zakona sutra neće biti tema jer je to unutrašnje pitanje Bosne i Hercegovine, a ovo je bilateralan sastanak.

– Dakle, sve ono što nam je u zajedničkom interesu, transportna infrastruktura, granični prijelazi, ekologija, jačanje privrede, priznavanje diploma, kultura, nauka – kazao je šef hrvatske diplomacije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79