MVP Srbije odgovorio MVP BiH: Konakoviću, Vučić je već bio u Potočarima i tamo je napadnut

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH danas je pozvao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Potočare, sarajevske Kazane i New York na Generalnu skupštinu UN-a 11. jula ove godine na prvo obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici.

Konaković mu je poručio da može doći ogrnut sa zastavom, a i ne mora.

„Da tamo odemo da se poklonimo žrtvama ovog stradanja. DA odemo zajedno, ako hoće, ovdje u Sarajevu na Kazane gore, gdje su civilne srpske žrtve. Da odemo zajedno u Jasenovac. Sve ono za šta treba hrabrost, ja imam i hoću. I ako se tako budemo ponašali na tom polju, stvaramo pretpostavke da se fokusiramo na ono što nam je veoma važno. Mi smo jedni drugima veoma važan spoljno-trgovinski partner. Imamo velike i obimne razmjene, imamo ambicije da budemo dio Evropske unije. Moramo sarađivati, dakle, i to je ona strana kojom bi bio sretan. Ali moraju se ispuniti ovi ljudski preduslovi da jedne druge poštujemo, da žrtve stradanja poštujemo, da ne provociramo i ne izazivamo“, poručio je Konaković.

Konaković pozvao Vučića u Potočare, New York i Kazane: Možeš se ogrnuti zastavom, a i ne moraš

Vučić mu je odgovorio da je, navodno, Konaković ovim pozvao na defakto njegovo ubistvo.

“Što se tiče Konakovića, došao sam večeras da slušam više. Ja bih to podijelio na tri dijela — prvi je taj da je za sve kriv Vučić. Druga stvar koja je važna je su toliko nervozni zbog neočekivanog rezultata, da je on sebi dozvolio da pozove na moje ubistvo, što vam je promaklo. Okej, smeta mu zastava Srbije. Nama njihove zastave ne smetaju, rekao da mogu sa tom zastavom da dođem u Srebrenicu 11. jula, gdje sam bio, pognuo sam glavu prilikom stavljanja cvijeća, ali ne i tokom napada. Ti bijedni pokušaji su toliko jadni, ali kada nemate ništa drugo, onda se uhvatite za laž. Hvala mu na tom pozivu da budem ubijen. Budem li se odazvao, samo da znate da je Konaković odgovoran. Što se tiče trećeg dijela, mi smo od početka razumjeli njihov plan, koji nikada nije bio poštovanje žrtava. Oni ne izgovaraju Srbija, nego RS”, rekao je Vučić.

Vučić odgovorio Konakoviću zbog poziva u Potočare: Defakto si pozvao na moje ubistvo

Sada se oglasio i ministar vanjskih poslova Srbije Marko Đurić koji je replicirao svom kolegi iz Bosne i Hercegovine.

Đurić tvrdi da se Konaković javno izrugivao sa nacionalnim osjećanjima brojnih građana Srbije.

Đurić je podsjetio Konkovića da je Vučić već bio u Potočarima kako bi se poklonio žrtvama, ali da je tamo “brutalno napadnut”, saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova Srbije.

“Sa nelagodom sam primio javno izrugivanje i poigravanje nacionalnim osjećanjima brojnih građana Srbije ministra inostranih poslova Konakovića. Srbija će se uvijek, kao i do sada, pokloniti svim žrtvama, bez obzira na nacionalnost ili etničku pripadnost, iako je najčešće obrnut slučaj u pojedinim nama susjednim državama”, rekao je Đurić reagujući na Konakovićev poziv Vučiću i komentar “da može da se ogrne zastavom, a i ne mora”.

On je konstatovao da se Konaković, izgleda, pravi da je zaboravio da je upravo Vučić otišao u Potočare da položi cvijet i pokloni se žrtvama, kao i da je očigledno zaboravio da nadležni organi u BiH do danas nisu procesuirali ili kaznili nikog od napadača ili podstrekača napada na Vučića.

“Otišao je da oda poštu žrtvama i njihovim porodicama, a onda se dogodilo to da je brutalno bio napadnut, i to baš od onih koji se danas `zalažu` za lažni mir i lažnu saradnju”, napisao je Đurić.

On je istakao da je Srbija zemlja koja je za zločine sudila jednako svima koji su počinili monstruozna djela tokom ratova.

“Koja je to zemlja u susjedstvu na takav način i u takvom proporcionalnom postotoku privela pravdi svoje građane koji su počinili zločine? Da li to znači da srpskih žrtava nije bilo, da srpska majka nije plakala nad desetinama hiljada pobijenih sinova? Da li je to pravda i pomirenje o kojem priča ministar Konaković?”, upitao je Đurić.

On je upitao i zbog čega Konaković i “njegovi šefovi” insistiraju stalno na otvaranju starih rana i tema iz prošlosti.

Đurić je ukazao na to da je rezolucija o Srebrenici, usvojena u Generalnoj skupštini UN, nedvosmisleno unijela, ne samo nove podjele na Balkanu, već i u UN.

“Konaković i njegovi šefovi još jednom su pokazali da im političke ambicije stoje nad suštinom, a suština jesu i moraju biti mir i stabilnost na Balkanu “, ukazao je Đurić.

Đurić kaže da je politika koju vodi predsjednik Srbije upravo politika pomirenja, stabilnosti i pogleda u budućnost, ali da to ne znači odricanje od sopstvenog identiteta i sopstvenih principa.

“Uvijek smo spremni da razgovaramo o svemu, nikada nećemo tražiti tuđe, ali uvijek ćemo odlučno braniti svoje. Srbi su ponosan narod, ponosni na svoju državu i zastavu. Ne ugrožavajući druge. Nije pristojno ni na posredan način ponos tom zastavom izvrgavatu ruglu. Srpska zastava je, gospodine Konakoviću, zastava hrabrih. O tome biste nešto mogli da naučite. Srpska trobojka će se ponosno i slobodno vijoriti na svakoj kući koja želi da je istakne”, poručio je Đurić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79