Nakon što su mu oduzeli mandat: Jusko najavio tužbu protiv CIK-a

Vijećnik Saveza za bolju budućnost (SBB) u Općinskom vijeću Centar, Ismir Jusko, u razgovoru je najavio da će tužiti Centralnu izbornu komisiju Bosne i Hercegovine jer mu je oduzela mandat u ovom lokalnom organu vlasti.

Kako je ranije objavljeno, CIK je stava da je angažman Juske na poziciji savjetnika Nermina Džindića (SBB), ministra industrije i energentike u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, nespojiv s njegovim mandatom vijećnika.

Centralna izborna komisija oduzela mandat Ismiru Juski

“Prije 10-ak dana su me zvali iz CIK-a kako bi smo razgovarali o mojoj poziciji savjetnika u Federalnoj vladi. Dakle, ne radi se ni o kakvoj “anonimnoj prijavi”. Ministarstvo je poslalo prije nešto više od dva mjeseca prijavu CIK-u o mom angažmanu, u skladu s zakonskim obavezama.

Na razgovor u državnoj izbornoj komisiji ponio sam i jedan dokument CIK-a, koji sam dobio još 2013. godine, kada sam tražio njihovo očitovanje da li postoji sukob interesa između pozicije savjetnika ministra i vijećnika. Tada su mi napisali da to nije protivzakonito.

To mi je i bila osnovna ideja vodilja da prihvatim sada poziciju savjetnika kod ministra Džindića.

Sada su mi rekli da sam prekršio neki član zakona.

Nisam to znao. No, i sad mi je nejasno kakav je to moj “prekršaj”, kao općinskog vijećnika i savjetnika koji ne potpisuje ama baš ništa. I – posebno – kako sam ja u sukobu interesa, a desetine ministara, koji su istovremeno i poslanici u raznim parlamentima i domovima – nisu?!

Juski oduzet mandat: Kako Krivić i dalje obavlja funkciju savjetnika i vijećnika!?

Sada sam “u procjepu” između dva zakona – jedan koji kaže da nema sukoba intersa, a drugi koji tvrdi suprotno. Stoga ću pojašnjenja zatražiti na sudu”, kaže Jusko za politicki.ba

On ne krije nezadovoljstvo odlukom CIK-a.

“Oni mi nisu ponudili da se izjasnim: da li ostajem savjetnik ili vijećnik. Jednostavno su, na nešto više od 24 sata, “presjekli” i oduzeli mi vijećnički mandat. Da se razumijemo, nije mi stalo do funkcija. Na moje mjesto trebao bi doći divan momak iz SBB-a, Amer Kapo. No, principijelno, zatražit ću prvdu na sudu! Čestitam CIK-u na ekspeditivnosti! Ali, volio bih da se u svim situacijama zakon tako provodi i da je isti za sve”, rekao je Jusko za politicki.ba.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79