Njemačka šalje još 150 vojnika na Kosovo

Njemačka na proljeće sljedeće godine na Kosovo šalje dodatnih 150 vojnika Bundesewehra, saopćilo je ministarstvo obrane u Berlinu u petak.

“Njemačka ostaje snažno angažirana na zapadnom Balkanu,i posebice na Kosovu”, rekao je njemački ministar obrane Boris Pistorius (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) komentirajući odluku o slanju vojnika.

On je objasnio kako odluka o slanju dodatnih vojnika Bundeswehra u sklopu KFOR misije na Kosovu nema veze s aktualnim razvojem događaja, nego je donesena još prije, ali je dodao kako “Njemačka sa svojim partnerima pomno prati razvoj situacije na Kosovu”.

U saopćenju se navodi kako njemačka postrojba zamjenjuje pripadnike austrijske vojske koji napuštaju misiju.

“Ako to bude potrebno mi možemo svoje postrojbe pojačati u svakom trenutku”, rekao je Pistorius.

Trenutno je na Kosovu u sklopu KFOR-a stacioniran 71 njemački vojnik. Mandat Bundestaga dozvoljava angažman i do 400 vojnika.

Dodatni vojnici Bundeswehra će između ostalog imati i nadležnost u slučaju potrebe smirivanja nereda.

Krajem septembra je na sjeveru Kosova došlo je do napada na kosovsku policiju u kojem je poginuo jedan kosovski policajac i tri napadača.

Njemačka je snažno osudila ovaj događaj, a obje strane pozvala na deeskalaciju. Od Beograda je zatraženo da učini sve što je u njegovoj moći da se situacija na sjeveru Kosova smiri.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79