“Sada šmekeri i ženturače mogu da rade šta hoće, više se ne zna gdje je kome mjesto”

Redakcija portala Crna-Hronika razgovarala je s Alenom Krtičićem iz Tuzle koji je dio svog života proveo iza rešetaka.

Ja sam Alen a ovo je moja priča!

“Zovem se Alen Krtičić rođen 28.3.1993 u Tuzli gdje sam živio kratko do svoje 8 godine života, kad me nadležni socijalni organ smjestio u „Zavod za vaspitanje muške djece i omladine Hum“ u Sarajevu.To se desilo zbog mog učestalog bježanja još tih godina od kuće, šta sam činio zbog mjenjanja porodice.” ispričao je Alen za portal Crna-Hronika.

Opisao nam je svoj život kroz par rečenica, a evo šta je sve morao proći u životu.

“Ja sam do svoje 6 godine živio kod svog tada navodnog oca, kada pojavljuje moja majka i sudskim putem mene vraća sebi i radom DNK analiza u Sarajevu i Zagrebu dokazuje da taj čovjek kod kojeg sam živio nije moj otac nego covjek sa kojim je ona trenutno živila.”

“Ja kao malo dijete kada me majka vratila, sebi počinjem da bježim od nje jer su ti ljudi meni bili nepoznati, te sam se bojao za sebe iako su govorili da mi je ona majka a ta čovjek otac ja nisam vjerovao bježao sam od njih svojoj prvoj porodici ali uskoro i njima policija daje zabranu da me primaju pa sam poslije toga bježao na ulicu. Družio se sa romima, spavao po ulici, krao sitno sa njima da bi se prehranio i tako ubrzo uz dogovor socijalne službe Tuzla i mojih roditelja smjestaju me u Zavod za vaspitanje muske djece i omladine Hum u Sarajevu.”

“U zavodu kroz 2 godine počinjem sa starijim stičenicima izlaziti u grad, pušiti cigare, travu, duvat sintelan, krasti otimati da bi zajedno za sve to došli do novca jer naš mjesečni džeparac od zavoda bio je samo 15 KM. Počinjem ići u bjekstva pa me je i policija stalno tražila i kada sam imao 14 godina uz pomoć druga koji je živio u blizini, bježim iz doma sa njim u Srbiju preko Zvornika poznate brane gdje se ilegalno prelazila granica.” nastavlja Alen pričati svoju životnu priču za portal Crna-Hronika.

“Tako smo se prebacivali sve do Novog Sada gdje smo ostali i tu smo krali, otimali, varali da bi preživjeli. Moj prijatelj je imao 20 godina pa smo preko njega iznajmljivali stanove da tu živimo da ne budemo na ulici i tako smo po Novom Sadu, Beogradu krali, otimali, varali usput ja sam postao veoma dobra varalica. To mi je najbolje išlo od ruke i tako smo živili 2 do 3 godine.”

“Policija u BiH organizirala je veliku potragu. za mnom je bila velika potraga”

“Nakon 2 godine saznajem da sam izbačen iz doma jer država nije vise htjela plaćati moj boravak tamo kad sam vec duži period u bjekstvu. Stupam u kontakt sa majkom, vraćam se za BiH i ostajem kod nje nešto kratko, par mjeseci i uskoro odlazim u Sarajevo.”

“Dolazim ravno na protest tatnih vojnih invalida ispred Vlade gdje i ja napadam na policiju. Jednom specijalcu pp aparatom slomio sam koljeno, a i zapalio sam donje kalcelarije Vlade. Kroz 2 dana pronalazi me Federalna Policija i zatvara zbog tih protesta i tada idem u Centralni pod istragu gdje ostajem 6 mjeseci…

“Po izlasku malo sam se smirio uz pomoć čovjeka koji mi je baš bio ko otac rođeni. Dao mi je dom, posao, novac, hranu bukvalno sve. Živio sam bas solidno, usput sam uzimao i radio sa spidom i travom. ”

Kasnije upadam u loše društvo upoznavajući tadašnju djevojku gdje opet počinjem varati, krasti, otimati, da bi mi imali za život gdje sam čak i nama i njenoj majci plaćao kiriju za stan, a kriminalom bilo mi je lakše zaradit i dolazit do novca. Bio sam zaljubljen i želio da ona baš sve ima ali nisam znao da me ista laže, vara, prostituiše se gdje dolazi do problema i rastavljanja našeg.

Odajem se opet cesti i kriminalu. Nije mi bilo kraja. 2016 godine „padam“osuđuju me na 3 godine iza rešetaka i šalju me za KPZ Zenica. Izdržavam kaznu i po izlasku, upoznajem sadašnju svoju suprugu i imam veoma dobar i lijep život, daleko sam od svega onoga što je prije bilo.

Sa njom sada vodim normalan uredan život. Bavimo se organizacijom raznih dešavanja svadbi, rođendana, otvaranje klubova i solidno zarađujemo za život.

 

Šta te je natjeralo da činiš djela za koja si osuđen?

Da počinim djela koja su me odvela u KPZ Zenica natjerao me tadašnji život, izdaja bivše, nepravda! Proveo sam 3 godine u Zenici. Osuđen sam za djela koja sam kriv i za koja nisam tj koja uopšte nisu moja. Prisjeća se Alen jednog svog djela: „Prvo je ukrao moj novac pa sam ga kasnije nafato i vratio svoje pare naravno još ga malo kaznio, ja sam tu svoje vraćao a i on je krimogena osoba bio kao i ja ali eto…“

“Moj boravak u KPZ Zenica opisao bih solidno, normalno sam se ponašao. Išao iz grupe A u B stalno s osmijeh govori Alen za portal Crna-Hronika.

“Iz karatnina prebačen sam u matični kolektiv 1-2  gdje sam bio više od pola kazne koju sam dobio i kasnije pošto sam radio kao redar u krugu zavoda i primao Haldol Depo Moditen, prebacuju me u 3. paviljon. Haldol sam počeo primati čim sam došao jer je zavodski psihijatar dobio moj karton od Dr. Čemalovića gdje je pisalo da sam sklon suicidnim radnjama što mi se nikad u zavodu nije desilo” izjavio je Alen za portal Crna-Hronika.

Uglavnom bilo je sve ok u KPZ Zenica. Gledao sam svoja posla, nisam se fatao grupa, nego sam bio vuk samotnjak.

Kakav si život proveo u KPZ Zenica?

“Kroz moj boravak u KPZ Zenica stekao sam razne utiske, loše i dobre jer sam imao dosta prijatelja tu, i loše čak zbog pojedinaca. Upoznao sam raznoraznih likova normalne, lude, ozbiljne,pa i pedere, lažove, budaletine, pa i one što su oduzeli život svojim roditeljima. Čak je u našem kolektivu bio jedan dečko zvani Zgrco koji je sek*ualno zlostavljao svoju sestru rođenu pa je poznati Šečić stao u njegovu odbranu jer je bio baš mlad i tako niko nije mogao da ga napadne ali svi su ga mrzili.

S kim si se sve družio u KPZ Zenica?

“Ja sam se družio sa momcima iz svoje sobe sa Lopatićem iz Tz sa Nusretom Zukanovicem zv. Mini iz Zenice, sa svojim drugom sa slobode Kesetovićem Samirom, Samirom Krajinom i sa Dastom isto drugom sa slobode. Samo sam se sa njima družio, šetao i trenitao. A u 3 paviljon kad sam otišao družio sam se sa Nedimom Alečkovićem zvani Doktor …

“U KPZ Zenica nisam imao problema sa svima sam bio ok osim sa nadzornikom Sarićem koji me je stalno proganjao a nije mi se svidio rad uprave i to što sam morao primati Haldol Depo i što sada šmekeri i ženturače mogu da rade šta hoće, što se više ne zna gdje je kome mjesto”

Šta je prvo što si uradio kada si izašao na slobodu?

“Moj prvi dan po izlasku bio je divan i prvo što sam uradio kao slobodan čovjek dao sam sebi duga dva mjeseca fizičkog i psihičkog odmora” izjavio je Alen za portal Crna-Hronika.

 

U životu se kajem što sam bježao od  kuće pa i iz tog doma. Kajem se što sam se odavao kriminalu i ulici što nisam na vrijeme završio školu i živio normalno, a ne ovako ttiketiran za čitav zivot!!!

Koja je tvoja poruka za sve?

Poruka za sve koji nas prate i čitaju je :“Što te ne ubije to te ojača..

“I znaj te da ulica i kriminal su zlo i zabluda. Poštujte roditelje kakvi god da su, inače vam ide nesnosna patnja! I mi smo samo patili koliko god se pravili da nam je bilo dobro!!!

 

Zahvaljujemo se našim partnerima FB stranici: Kroz KDZ Zenica smo prošli

 

“Ležao sam s Ismetom Bajramovićem, član sam Pink Pantera a danas imam svoju firmu”

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments