Sastanak opozicije u ponedjeljak zbog Dodikove izjave da Dejtonski sporazum ne postoji

 

Opozicioni lideri u RS-u sastat će se u ponedjeljak u Banjoj Luci, saznaje BN TV. Kako saznaje ova TV stanica, razmatrat će se novonastala situacija nakon izjava člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, koji je kazao da “Dejtonski sporazum ne postoji i da on podržava teritorijalni integritet BiH”.

Naredba iz RS-a: Hitno prekinuti svako učešće na nivou BiH

“Ja sam za održavanje teritorijalnog integriteta BiH, a politički aranžman mora biti rezultat unutrašnjeg dogovora. Dejtonski sporazum skoro i ne postoji jer je uništen intervencijama međunarodne zajednice i zato moramo doći do novog dogovora koji može stabilizovati BiH u nekoliko narednih decenija”, kazao je Dodik.

Ranije je na Dodikovu izjavu reagirao predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

“Izjava data nakon zajedničkog sastanka sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, da Dejtonski mirovni sporazum praktično ne postoji i da je potreban ‘novi dogovor’ je netačna ali i izrazito opasna”, istakao je Šarović.

Plasiranje ove izjave sada, u ovom trenutku, kaže Šarović nije slučajno i predstavlja jednu od najvećih prijetnji po Republiku Srpsku.

“Najava novog dogovora znači i najavu Dejtona 2 što je direktno igranje sa sudbinom Republike Srpske”, upozorava Šarović.

Reakcije iz opozicije: Dodikova izjava predstavlja jednu od najvećih prijetnji po RS

On ističe da je “to raskrsnica i tačka u kojoj se sa Dodikom u potpunosti razilazimo i u tu avanturu i neizvjesnost nikada nećemo ići” piše Klix.

“Razgovarati možemo jedino oko najboljeg odgovora na nametnutu Inzkovu odluku ali oko raspakivanja Dejtona nikako ne možemo jer je to potpuno neprihvatljiva opcija za Republiku Srpsku”, kazao je Šarović.

Kako je Dodik opet preveslao opoziciju koja preko vikenda mora smisliti kojim putem krenuti


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79