SDA ukinula novac za vrtić “Emina” jer je glavni imam “neposlušan”

Uprava Privatne predškolske ustanove „PPU Emina“ iz Jajca, zajedno s zabrinutim roditeljima, diže glas protiv iznenadnog i, kako tvrde, neopravdanog smanjenja budžeta koje bi moglo dovesti do obustave rada ove važne institucije.

U pitanju je odluka koju bi trebalo donijeti Općinsko vijeće Jajce, a koja bi mogla ozbiljno ugroziti obrazovni put više od 50 djece koja trenutno pohađaju ovu predškolsku ustanovu.

Kako saznaje portal Crna-Hronika općinsko vijeće na čelu sa SDA strankom i braćom Hrnjić ukinuli su grand vrtiću “Emina” tj sa 60.000 KM dali im samo 10.000 KM. Vrtić je u sklopu medžlisa Islamske Zajednice na čijem čelu za ovaj grad je glavni imam profesor Zehrudin Hadžić koji je “neposlušan” SDA stranci.

Opet problemi u Jajcu: “Zbog političara na ulici će završiti više od 50 dječaka i djevojčica”

Ovu informaciju potvrdio je i političar iz NiP-a Malik Turanović.

“Na današnjoj sjednici OV Jajce klub vijećnika NiP-a Jajce uputio je šest (6) amandmana.
Svi amandmani opozicije njoj ukupno devet su odbijeni bez ikakvog obrazloženja. Oni što se predstavljaju kao “zaštitnici” Bošnjaka su glasali za budžet u kojem je dječiji vrtić Emina dobio svega 10.000 KM a dječiji vrtić na Barama koji je pod rukovodstvom njihovih koalicijskih partnera sa svim ulaganjima preko 800.000 KM.

Usvojen je najveći budžet u iznosu od 28 miliona KM, klub vijećnika NiP-a zbog svega navedenog nije glasao za budžet koji je u najmanju ruku sramotan. Za sport je izdvojeno svega 250.000 KM i to nije dovoljno za normalno funkcionisanje sportskih kolektiva a da ne pričamo o nekim značajnijim rezultatima. Sve javne ustanove su dobile povećanje budžeta.

Ljubitelji pasa Jajce su odbijeni iako su udruženje koje je uvijek na raspolaganju svim građanima Jajca. Kao i uvijek ovo je samo jedan u nizu predizbornih budžeta gdje će najveći dio otići za rasvjete i predizborni asfalt…” – izjavio je Malik Turanović.

Prostor Medžlisa Islamske zajednice u Jajcu se koristi u svrhu promocije i okupljanja članova SDA

Ukoliko Općinsko vijeće usvoji ovakav prijedlog, to će posljedično značiti i obustavu rada ove predškolske ustanove koju trenutno pohađa 52 jajačke djece, dok ih je više od 20 na listi čekanja. Roditelji djece potpisali su peticiju, koju su dostavili načelniku Edinu Hozanu i vijećnicima, a u kojoj su naveli da će ukidanje granta imati nemjerljive i dalekosežne posljedice, kako po njih i njihovu djecu, tako i za porodice i širu društvenu zajednicu.

Posebno je razočaravajuća činjenica da ukidanje granta nije nikakva stručna ili finansijska mjera, jer u budžetu Općine Jajce ima dovoljno sredstava za sve (ove godine rekordni budžet u iznosu od 28 miliona maraka), pa i za mnogo manje važne programe i projekte od ulaganja u odgoj i obrazovanje naše djece i generalno pronatalitetnu politiku, saopšteno je iz “PPU Emina”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79