Slaba strana: U BiH aktivno 57 javnih kuhinja sa gotovo 19.000 korisnika

Javna kuhinja Crvenog križa u Mostaru, svakodnevno podijeli između 350 i 370 pripremljenih obroka korisnicima. Mnogi od njih su penzioneri, nezaposleni, samohrani roditelji, osobe sa smetnjama u razvoju, pripadnici romske populacije i migranti. Ukupno, u Bosni i Hercegovini ima 57 javnih kuhinja s gotovo 19.000 korisnika.

Međutim, procjene potreba za obrokom i potrebe za javnim kuhinjama puno su veće, a UNDP-ov projekt “Hrana za sve, regionalni dijalozi o ostvarivanju prava na topli obrok u BiH” skreće pažnju na ovaj “brzorastući problem”. Uz to, mapiranje stanja u javnim kuhinjama pokazalo je da se broj korisnika u BiH povećao nakon pandemije te da se bilježi stalan trend rasta.

Jedan od problema je i društvena stigma koja prati korisnike javnih kuhinja, a 79,63% osoblja javnih kuhinja smatra da postoji takva stigma. Uprkos tome, 94,34% smatra da imaju podršku građana u svojim zajednicama.

Osim problema s gladovanjem, mnogi stanovnici Bosne i Hercegovine suočavaju se s niskim primanjima, što dodatno otežava njihovu finansijsku situaciju. Skoro 400.000 penzionera u zemlji prima penziju od samo 538 KM, dok njih skoro 5.000 prima nevjerojatno niskih 347 KM. Situacija za mnoge ljude u zemlji je teška, a javne kuhinje igraju važnu ulogu u pružanju osnovnih potrepština onima koji su u potrebi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79