Šta se događa u Naftnim terminalima Ploče i zašto je blokirana finansijska revizija

Još od kraja prošle godine traje agonija revizora federalnog Ureda za reviziju u vezi sa dostavom finansijske dokumentacije ili dopuštanja revizorima ulazak u prostorije Naftnih terminala Ploče (NTF).

Cilj revizije jeste utvrđivanje namjenskog utroška sredstava, a obavlja se za sve institucije i društva u vlasništvu FBiH.

Bez obzira na pozive parlamentarnih komisija upućenih ka društvu koje je u vlasništvu Operatera Terminali Federacije (OTF) prije nekoliko dana glavni federalni revizor donio je zaključak o privremenoj obustavi finansijske revizije NTF-a.

Privredno društvo Operater Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo osnovano je odlukom Vlade FBiH 2003. godine sa namjenom skladištenja nafte i naftnih derivata. Na zvaničnoj stranici Terminala, navedeno je kako je kompanija u potpunosti vlasništvo federalne vlade.

Društvu je na korištenje i raspolaganje dodijeljena imovina Energopetrola, a što uključuje terminale u luci Ploče te kontinentalne terminale u Živinicama, Blažuju, Mostaru i Bihaću kao i raniju imovinu vojnih terminala u Ilijašu, han-Varešu, Bihaću i Mostaru.

Legislativa koja regulira rad Terminala sadržana je u Zakonu o naftnim derivatima koji je donesen 2014. godine. Navedenim Zakonom u članu 1. predviđeno je osnivanje i djelatnost Operatora rezervi naftnih derivata, upravni i inspekcijski nadzor.

Finansijski plan i izvještaj Terminala reguliran je odredbama člana 46. koji navodi kako je “Operator tokom poslovne godine podnosi Ministarstvu izvještaj o poslovanju čiji sastavni dio je prijedlog mjera za prevazilaženje eventualnih problema u poslovanju”.

Šta su sve pokušali iz Ureda za reviziju FBiH

Ured za reviziju je nezavisni revizorski autoritet FBiH koji unapređuje sistem finansijskih kontrola i upravljanja, što doprinosi većoj transparentnosti institucija i preduzeća u javnom sektoru. Sve institucije i preduzeća čiji je vlasnik Vlada FBiH podliježu reviziji.

Uprkos tome, sudeći prema izvještajima predsjednik Uprave NTF Ploče Josip Tomić zabranio je djelovanje federalnim revizorima, a dokumentacija potrebna za reviziju nije pripremljena. Cilj revizije je utvrđivanje da li su budžetska sredstva namjenski utrošena.

“Revizorski tim je, u skladu s najavom revizije, 10. 1. 2022. godine boravio u sjedištu NTF-a u Pločama, ali Uprava NTF-a nije omogućila obavljanje revizije”, istakli su iz Ureda.

OTF u čijem sastavu se nalazi i NTF krajem 2021. godine zatražio je od NTF-a da dostavi traženu dokumentaciju, no NTF nije postupio u skladu sa njihovim zahtjevom. Uredu za reviziju dokumentacija se mogla dostaviti elektronski ili putem pošte, što je NTF-u i predloženo.

O događajima je obaviještena i parlamentarna komisija odgovorna za reviziju.

Iz Ureda za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine oglasili su se saopćenjem navodeći da se privremeno obustavlja finansijska revizija Naftnih terminala Federacije d.o.o. Ploče za 2021. godinu.

“Prethodna revizija najavljena je dopisom od 7. 12. 2021. godine, na koji je predsjednik uprave NTF-a 21. 12. 2021. godine dostavio odgovor i naveo da je Ured za reviziju neovlaštena institucija s obzirom na to da je NTF trgovačko društvo osnovano u Republici Hrvatskoj, te je uputio Ured da se obrati Upravi Društva OTF u svojstvu Skupštine NTF-a”, navodi se u saopštenju Ureda za reviziju.

Istakli su kako se Ured 22. 12. 2021. godine obratio Skupštini NTF-a kako bi se omogućile daljnje aktivnosti na obavljanju finansijske revizije, ali iako je Skupština pismeno tražila od NTF-a da dostave traženu dokumentacija, to nije urađeno.

Parlamentarna komisija je 28. 2. 2022. godine na 28. sjednici donijela Zaključak u kojem traži od Vlade FBiH i Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH da se hitno uključe u rješavanje nastale situacije u vezi s planiranom finansijskom revizijom NTF-a.

Zatim je 29. 3. 2022. godine na 29. sjednici donesen Zaključak u kojem Komisija traži od Vlade FBiH, Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH i OTF-a da hitno dostave traženu dokumentaciju najavljene i planirane finansijske revizije NTF-a u roku od 15 dana od dana prijema Zaključka.

“Međutim, kako nije bilo adekvatne reakcije, Komisija je 28. 4. 2022. godine na 30. sjednici Urgencijom tražila od Vlade FBiH i OTF-a da u roku od sedam dana od dana zaprimanja urgencije dostave svu traženu dokumentaciju Uredu za reviziju, te o tome obavijeste Parlamentarnu komisiju”, istakli su u saopćenju iz Ureda za reviziju institucija FBiH.

Budući da Ured za reviziju nije dobio traženu dokumentaciju, a uprkos pozivima i urgencijama parlamentarne komisije, generalni revizor Ureda za reviziju je 13. 5. 2022. godine donio Zaključak o privremenoj obustavi finansijske revizije NTF-a.

Izvještaj Ureda za reviziju OTF-a, koji je javno dostupan za 2020. godinu bio je negativan.

“Prema našem mišljenju, zbog važnosti pitanja opisanih u odjeljku Osnova za negativno mišljenje, finansijski izvještaji ne prikazuju istinito i fer, u svim materijalnim aspektima, finansijski položaj Društva na 31. 12. 2020. godine, finansijsku uspješnost, novčane tokove i promjene na kapitalu za godinu koja se završava na taj dan, u skladu s prihvaćenim okvirom finansijskog izvještavanja”, nevedeno je u izvještaju.

U revizorskom izvještaju od prije dvije godine, 2 od 3 osnova za negativno mišljenje tiču se NTP-a.

“Na datum bilansa nije izvršena procjena umanjenja vrijednosti sredstava, za iskazana ulaganja u zavisno društvo Naftni terminali Federacije d.o.o. Ploče u iznosu od 19 miliona i 242 hiljade i 517 KM, kao i za nekretnine, postrojenja i opremu iskazane u iznosu od 26 miliona, 808 hiljada i 352 KM. To može imati za posljedicu da je nadoknadivi iznos sredstava manji od njihove knjigovodstvene vrijednosti, odnosno da su sredstva i finansijski rezultat za 2020. godinu precijenjeni”, istaknuto je u izvještaju.

Revizori su naveli i da “na datum bilansa nije izvršeno vrijednosno usklađivanje za potraživanja od zavisnog društva Naftni terminali Federacije d.o.o Ploče starija od 360 dana, iskazana u iznosu od 2.564.499 KM”.

Ranije je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) izvijestio kako je protiv trenutnog predsjednika Uprave NTF Josipa Tomića Finansijska policija FBiH u julu 2008. godine podnijela krivičnu prijavu kao i protiv njegovog prethodnika Drage Burđeleza, te još šest osoba među kojima su i bivši premijer Nedžad Branković, te ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Vahid Hećo.

“Tomić i Burđelez su, između ostalog, osumnjičeni za prevare u službi i sklapanje štetnih ugovora sa britanskom firmom Deltagrip Limited iz Londona, a čelnici Vlade zato što nisu poduzeli ništa da zaštite NTF od štetnih poteza njenog vodstva”, navedeno je u tekstu CIN-a pod nazivom “Tomić protiv Tomića”.

Ostaje da se vidi da li će Vlada FBiH pronaći način da omogući revizorima pregled finansijske dokumentacije NTF Ploče.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79