Šta su jeli policajci dok su osiguravali “Paradu ponosa” u Sarajevu?

Treća po redu Povorka ponosa u organizaciji LGBTQI udruženja, održana u subotu u glavnom gradu Sarajevu, dospjela je u centar interesovanja zbog višesatne blokade najprometnijih ulica i angažmana više od hiljadu policijskih službenika.

Pomenuti skup je, prema procjenama, osiguravalo oko 1.350 policajaca iz više kantonalnih MUP-ova. Neki od njih došli su čak iz daleke Krajine.

S obzirom na visoke temperature zraka, postavilo se pitanje ko je policijskim službenicima osigurao obrok i osvježenje tokom višesatnog angažmana.

Stranka za BiH: “Na Povorku ponosa potrošeno 450.000KM”

Kako nezvanično saznajemo, policajcima su tog dana dijeljeni sendviči spremani tokom petka i subote na Igmanu.

Sudeći po priloženom spisku, uviđa se da su policijski službenici dobili nedovoljne količine hrane za ovako zahtjevan i masovan angažman.

Statusni položaj policijskih službenika u državi možda na najbolji način ilustruje pismo koje je Savez sindikata policijskih organa u BiH koji predstavlja Graničnu policiju Bosne i Hercegovine, Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH i Državnu agenciju za istrage i zaštitu, na čelu sa Draganom Krvavcem, uputio Vijeću ministara BiH i visokom predstavniku u BiH.

Od Vijeća ministara BiH traže da što u hitnijem roku, a najduže na sljedećoj sjednici koja je zakazana za 27. juni, poveća osnovicu plaća zaposlenicima u policijskim agencijama na državnom nivou na 630 KM.

Također, od Vijeća ministara BiH se traži i da na istoj sjednici koriguje odluke o naknadi za topli obrok i prijevoz, na način da naknada za prijevoz bude najmanje u visini navedene osnovice.

Dodaju da su spomenute odluke donesene u vrijeme kad je gorivo koštalo 1,61 KM i limit je trenutno 300 KM, dok je trenutna cijena goriva na pumpama 3,81 KM, odnosno tri puta viša.

Upozoravaju Vijeće ministara da će biti odgovorni zbog nemogućnosti dolaska uposlenika na posao, a sve, kako ističu, zbog niskih plaća koje su najmanje u BiH i nemogućnosti prehranjivanja njihovih porodica i ugrožavanja njihove egzistencije piše Hayat.

Sindikati policijskih organa u BiH jednoglasno traže povećanje plata

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79