Turska ranije upozoravala Austriju na terorističku prijetnju ubice iz Beča

Vlasti Republike Turske su prošle godine upozorile austrijske vlasti na terorističku prijetnju koju je predstavljao napadač koji je u centru Beča nedavno ubio najmanje četiri i ranio 22 ljudi, javlja Anadolu Agency (AA)

Generalna sigurnosna direkcija Turske saopćila je da je austrijski državljanin Kujtim Fejzulai evidentiran po dolasku iz Beča na istanbulski aerodrom “Ataturk” 1. septembra 2018. godine i da je stavljen pod policijsku i obavještajnu pratnju.

Terorista iz Beča živio od državne pomoći

U saopćenju se navodi da je Fejzulai uhapšen 18 dana kasnije pri ilegalnom pokušaju prelaska tursko-sirijske granice u Hatayu u nakani da se pridruži terorističkoj organizaciji ISIS u Siriji.

Nakon procesuiranja, uhapšeni je 10. januara 2019. godine deportovan u Austriju uz izvještaj o njegovom pokušaju pridruživanja ISIS-u i potencijalnoj terorističkoj prijetnji koju predstavlja.

Šef Direkcije za javnu sigurnost Austrije Franz Ruf priznao je da je Austrija dobila upozorenje iz Turske i da je Fejzulai osuđen na 22 mjeseca zatvora, ali da je pušen na slobodu nakon što je odslužio polovicu kazne.

 

Objavljen identitet: Napadač iz Beča je Kujtim Fejzulai, prošle godine osuđen zbog pokušaja odlaska u Siriju

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79