Vatrogasno vozilo proizvedeno u BiH stiglo u Srebrenik

Profesionalna vatrogasna jedinica Srebrenik je danas, nakon 30 godina, dobila novo vatrogasno vozilo, vrijednosti 410.000 KM, a posebno je zanimljivo što je to vatrogasno vozilo proizvedeno u BiH i prvo je za bh. tržište.

Vatrogasno navalno vozilo za gašenje vodom i pjenom kao jedinstven proizvod kompletno je napravljeno u BiH, a za to su zaslužni Suad Bešlić i njegova firma SU-AD iz Živinica.

Grad Srebrenik naručio bh. vatrogasno vozilo vrijedno 410.000KM!

Ranije su vatrogasna vozila isporučivali van granica BiH, a sada je prvo i na našem tržištu.

“Njegova specifičnost je da je prvi put u BiH proizveden ovakav tip vozila. Imamo domaće vozilo koje može odgovoriti svim zahtjevima i potrebama vatrogasnih društava u BiH. Specifičnost je i ta da ovakvo vozilo može odgovoriti svakom zadatku koji vatrogasci imaju na terenu”, pojasnio je Bešlić.

On je rekao da je vozilo napravljeno po svim normama i standardima EU.

Izrada ovakvog vozila je zahtjevna i idejno rješenje trajalo je dvije godine, a devet mjeseci je bilo potrebno da se vozilo napravi.

“Mi sa ovakvim vozilom, žargonski rečeno, možemo igrati ligu šampiona sa svim drugim proizvođačima iz Evrope. Šasija je MAN-ova, nadogradnja naša. Ono što sam naučio u Njemačkoj, gdje sam radio kao konstruktor ovih vozila, prenio sam sve to znanje ovdje u BiH”, izjavio je Bešlić.

Novo vatrogasno vozilo svakako će dobro doći vatrogascima u Srebreniku, koji su nakon tri decenije dobili novo.

“Mi smo prvi put u Srebreniku dobili novo navalno vozilo ovog tipa. Do sada smo nabavljali sa polovnom šasijom i nadogradnjom polovna vozila i cisterne za dopremu vode na požare. Sa ovim vozilom se poboljšava kvalitet intervencija na samom požaru”, rekao je Muhamed Ibrić, komandant jedinice.

Statistika pokazuje da broj intervencija u Srebreniku varira ovisno o vremenskim uslovima.

Primjera radi, 2014. godine srebrenički vatrogasci su imali više od 500 intervencija. Ove godine velike su suše pa su vatrogasci imali puno posla i sa dopremanjem vode stanovništvu.

Osim toga, vatrogasci spasavaju i povrijeđene u saobraćajnim nezgodama u Gradačcu i Pelagićevu.

Ovo je vatrogasno vozilo koje se proizvodi u BiH! (VIDEO)

Stoga, nova oprema će biti od velike koristi, a iz Gradske uprave naglašavaju da svake godine izdvajaju sredstva za rad jedinice, ali treba i više jer vatrogasci su ti koji spasavaju ljudske živote, ali i materijalna dobra.

“Svake godine, u minimalnom iznosu do 60.000 KM, ali i do 80.000 pa i 100.000 KM, ulažemo u nabavku opreme za jedinicu. Ova godina je posebna jer smo nabavili ovo novo vozilo”, naglasio je Nihad Omerović, gradonačelnik Srebrenika, te dodao da je najbitnija karakteristika jedinice visok stepen obučenosti i posjedovanje kvalitetnog ljudstva pišu Nezavisne.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79