(VIDEO) Nasilje nad životinjama: “Tu se radi o poremećaju ličnosti, šanse da to uradi i čovjeku su velike”

Haski kojeg je jučer u mjestu Rašljeva kod Gračanice na lokalnom traktorom namjerno pregazio mještanin, oporavlja se i slijede mu operacije kako bi ponovo mogao “stati na noge”. U međuvremenu, policajci MUP-a Tuzlanskog kantona kojem je prijavljen slučaj, prikupljaju dokaze kako bi se protiv osumnjičenog eventualno mogao podnijeti izvještaj Tužilaštvu zbog mučenja životinje.

Potvrđeno za CH: Ovo je muškarac koji je namjerno i svjesno pregazio životinju!

Nakon što se društvenim mrežama munjevitom brzinom počeo širiti snimak, na kojem se vidi kako vozač traktora namjerno ide za psom koji mu se sklanja s puta, te ga gazi i tako povrijeđenog ostavlja u mukama, uslijedile su brojne reakcije građana BiH.

Slomljene noge

O psu se nakon toga pobrinuo veterinar Nerman Avdić, koji je cijelu noć probdio nad povrijeđenom životinjom.

– Pas je trenutno u stabilnom stanju. Radili smo rendgenski snimak bukvalno kompletnog tijela i više snimaka je urađeno. Unutrašnji organi su u super stanju, nema ništa povrijeđeno, kičma isto tako. Kako je moglo biti, dobro je prošao. Zadnje dvije noge su slomljene, od kojih jedna na dva mjesta. Znači, butna kost i tibija, a druga je samo butna kost. To nije neki jednostavni prijelom, to je više smrskano. Na snimku imate bukvalno komadiće kosti koji se vide – kazao je Avdić.

Dodao je kako se pas trenutno nalazi u Veterinatskoj stanici Lukavac, odakle će biti prebačen na daljnje liječenje.

– Veterinarska stanica Gračanica, u kojoj sam i sam uposlenik, pokrit će troškove operativnih zahvata, postoperativnog terapiranja i zbrinjavanja psa – dodao je.

Prema Avdićevim riječima, nakon što se završe zahvati, pas će ponovo biti pokretan.

– On osjeti sve, čak maše repom, osjeti obje noge. Prelomi su malo težeg oblika, ali mogu se sanirati. Ne bi trebalo da bude nikakvih problema, niti je u pitanju nešto toliko strašno što se neće moći riješiti.

(VIDEO) Pas kojeg je pregazio traktor je ipak ŽIV!

Poremećaj ličnosti

Vlasnik psa još se nije javio kako bi preuzeo životinju, niti je uopće sigurno da se radi o vlasničkom psu.

– On nema ugrađenog čipa, tako da u suštini je ničiji pas, nema registrovanog vlasnika. Ne možemo znati ni ko je vlasnik, ni da li je vlasnički pas. Svi bi ga sada nakon ovoga uzeli, ali se niko lično nije javio da je njegov pas – istakao je.

Nakon uznemirujućeg snimka, mnogi građani pitali su da li bi osoba koja je u stanju na tako monstruozan način povrijediti životinju, jednog dana isto mogla učiniti i čovjeku ili nečijem djetetu, a neuropsihijatar dr. Omer Ćemalović rekao je da se u ovom slučaju najvjerovatnije radi o poremećaju ličnosti.

– Vjerovatno se radi o jednom teškom poremećaju ličnosti, sadističkim crtama. Šanse da takva osoba danas-sutra nešto uradi čovjeku su velike. Uradio bi svakome, nemojte misliti da ne bi. U to sam ubijeđen, da je ta osoba vrlo sklona nasilju i sasvim sigurno brutalna. Ne postoji razlog kojim bi se takvo ponašanje moglo opravdati. Taman da mu je taj pas ne znam kakvu pakost napravio, nema razloga za to – kazao je dr. Ćemalović.

Dodao je da se u konkretnom slučaju može jedino “poštovati zakon”.

– Zakon kaže da se brutalan odnos prema životinjama kažnjava i strpati ga u zatvor. S medicinske strane se tu ništa ne može uraditi. Ako se radi o poremećaju ličnosti, to je nepopravljivo – istakao je dr. Ćemalović.

Policija je veoma brzo nakon prijave utvrdila identitet osobe koja je upravljala traktorom. Prema riječima Amre Kapidžić, glasnogovornice MUP-a TK, sinoć oko 19.40 sati telefonom je prijavljeno da je nadzorna kamera snimila osobu inicijala S. M., da je istog dana oko 16 sati dok je upravljao traktorom na tom putu namjerno pregazio psa i da je pas ostao da leži povrijeđen.

– Sve je to prijavljeno policijskoj stanici i dalje mjere i nadležnosti poduzimaju službenici OKP Policijske uprave Gračanica. Obavijestili su dežurnog kantonalnog tužioca i, naravno, bit će poduzete mjere koje zakon predviđa. Nakon što se prikupe svi dokazi u ovom slučaju, bit će podnesen adekvatan izvještaj – kazala je Kapidžić.

Krivično djelo

Prije samo pet dana mještani tuzlanskog naselja Dragodol bili su šokirani monstruoznim postupkom muškarca iz ovog naselja, koji je namamio psa u svoje dvorište, te ga udarcima ašova usmrtio, a u tome mu je navodno pomogao i njegov sin.

I ovaj slučaj prijavljen je tuzlanskom MUP-u, a očevici događaja ispričali su da se sve odigralo naočigled petero djece.

Nakon što je usmrtio psa, muškarac ga je zamotao u kesu i bacio u kontejner za smeće.

Prema Krivičnom zakonu Federacije BiH, onaj ko životinju teško zlostavlja ili izlaže nepotrebnim ili dugotrajnim mukama, ili joj nanosi nepotrebne boli, ili protivpravno razara životinjska staništa u većoj mjeri ili na širem prostoru, ili protivno propisima ubija životinje, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do šest mjeseci.

– Ko krivično djelo iz stava 1. ovog člana učini radi opklade ili drugog pribavljanja imovinske koristi, ili ako je krivičnim djelom iz stava 1. ovog člana prouzrokovano uginuće većeg broja životinja ili životinje čija je vrsta posebno zaštićena, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine – navodi se u članu 318. Krivičnog zakona FBiH prenosi Faktor.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79