Zenički ginekolog Jasmin Hodžić nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora zbog nesavjesnog rada

Prvostepenom presudom Općinskog suda u Zenici ginekolog Kantonalne bolnice Zenica Jasmin Hodžić osuđen je na godinu zatvora i pet godina zabrane obavljanja djelatnosti zbog nesavjesnog liječenja.

Prema optužnici Hodžić se teretio da je primjenom neprikladnog načina i sredstva liječenja prouzrokovao pogoršanje zdravstvenog stanja neke osobe.

Odnosno, zenički ginekolog je tokom poroda Zeničanke i nakon uvida u CTG nalaz koji nije bio uredu, “nastavio s prirodnim tokom poroda, tako što je prokinuo vodenjak trudnici, a koje prokinuće je učinjeno sa zakašnjenjem, kada je plodna voda već bila zelene boje te pokušavao ubrzati istiskivanje ploda na način da je primijenio manuelni fundalni pritisak, koji se po pravilima struke vrši pritiskom jedne ili obje šake porodničara stisnute u pesnicu, umjerenim pritiskom koji se dozira iz podlaktice akušera i samo u fazi kontrakcija, pri čemu je zahtijevao od trudnice i da sama tiska, a sve u cilju istiskivanja ploda, koji pritisak je izvršio na vrh stomaka trudnice, u dijelu ispod rebara”, kako se navodi u optužnici.

Detalji iz optužnice protiv ginekologa Jasmina Hodžića: Odbijao carski rez, porađao neprimjerenom fizičkom silom…

Nakon što ta metoda nije uspjela, a Hodžić nije sagledao sve okolnosti, nastavio je porod uz upotrebu neprimjerene fizičke sile, na koji način je kod ploda prouzrokovao povrede koje su utjecale na smrtni ishod ploda.

Radi se o prvostepenoj presudi na koju je moguce uputiti žalbu piše Klix.

Slučaj smrti bebe u Zenici: Potvrđena optužnica protiv doktora Jasmina Hodžića

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79