ZZO KS će refundirati skupe Covid lijekove, izdvojeno 650.000 KM

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo jučer je počeo sa obradom zahtjeva za priznavanje i refundaciju novčanih sredstava osiguranicima ZZO KS, utrošenih za nabavku skupih lijekova za liječenje Covid infekcije. Radi se zahtjevima koji Zavodu pristižu od novembra 2020. godine, poručuju iz Ministarstva zdravstva KS.

Kako navode, uslovi, način i postupak priznavanja i refundacije novčanih sredstava u navedene svrhe regulisani su Pravilnikom o priznavanju troškova nabavke skupih Covid llijekova i lijekova koji nisu obuhvaćeni Listom lijekova KS.

“Svi zahtjevi pristigli na protokol Zavoda zdravstvenog osiguranja KS bit će obrađeni zaključno sa 21. majem ove godine od Komisije Ministarstva zdravstva KS. Refundaciju novčanih sredstava će, na osnovu odobrenih zahtjeva, vršiti Zavod zdravstvenog osiguranja KS do kraja maja ove godine. Odluku o odobravanju sredstava donosi direktor Zavoda, na prijedlog Komisije”, naveli su iz Ministarstva.

Poručili su da će Zavod, po navedenoj proceduri, nastaviti s obradom zahtjeva koji pristignu i u narednom periodu, bez zastoja, te da građani neće čekati na refundaciju troškova duže od 15 dana od dana donošenja odluke o odobravanju sredstava.

Za ovu namjenu Finansijskim planom Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo u 2021. godini planirano je 650.000 KM.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79