Berba duhana u Semberiji počela 15 dana ranije: Radnici uglavnom osobe starije od 60 godina

Berba duhana u Semberiji počela 15 dana ranije: Radnici uglavnom osobe starije od 60 godina


Berba duhana u Semberiji ove godine počela je znatno ranije nego obično, i to 15 dana prije uobičajenog roka. Glavni razlog za ovu preranu berbu su ekstremno visoke temperature koje su pogodile region, prisilivši berače da od zore izlaze na parcele kako bi spasili kvalitet plodova.

U Srednjoj Čađavici, radni dan za berače duhana počinje u 3 sata ujutru. Na oranicama se već u 4 sata mogu vidjeti radnici, među kojima je i 76-godišnja Mara Božić.

Ova žena, koja već osam godina zarađuje svoj hljeb berbom duhana, kaže da visoke temperature nisu prepreka za njen rad.

“Nema vrućine, mogu da trpim vrućinu. U 4 smo došli, u pola 5 smo počeli raditi, da što prije naberemo, jer kad se pokunji duhan, ne možeš ga brati nikako. Još malo da naberemo i gotovo je. Šta ćemo, mora se raditi,” izjavila je Mara Božić za N1.

Radna snaga je sve teže dostupna, a većina angažovanih radnika su osobe starije od 60 godina.

Dragan Jović, dugogodišnji uzgajivač duhana, objašnjava da su visoke temperature negativno uticale na kvalitet duhana.

“Bilo je idealno proljeće pa je prispio rasad, izašlo se na njivu nešto ranije. Uslovi su bili jako dobri da je duhan odrastao. Međutim, sada su temperature ekstremne, listovi se suše, što može uzrokovati gubitak na kvalitetu,” objašnjava Jović, dodajući da bi i prinos mogao biti smanjen ako se nepovoljni uslovi nastave.

Uzgajivači i proizvođači duhana sada priželjkuju kišu kao spas.

“Još uvijek je to sve dobro, ako dođe u kratkom periodu kiše, međutim, ako bude grada, to je već problem. U odmakloj fazi, kiša može načiniti veliku štetu,” naglašava Jović.

Firme za proizvodnju i obradu duhana također se suočavaju sa problemima.

Milenko Todorović iz jedne od firmi za proizvodnju duhana napominje da samo jedan od 51 kooperanta u Semberiji ima mogućnost navodnjavanja, dok ostali nemaju.

“U Posavini, gdje imamo ugovorenu proizvodnju, situacija je malo drugačija jer tu imaju mogućnost zalijevanja. Mada i to pod ovakvim temperaturama nije idealno,” ističe Todorović.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija